Rampele ar fi oferit un acces mai ușor în templele în care se practica vindecarea.
Templele construite în lumea greacă antică ne atrag și acum atenția în ciuda faptului că intemperiile istoriei au făcut ca acestea să ajungă ruine. Un studiu recent a ajuns la concluzia că unele dintre acestea erau gândite pentru a permite și accesul persoanelor cu probleme de mobilitate.
Oamenii de știință explică faptul că templele în care se practicau diferite forme de vindecare aveau o serie de rampe de acces, asemănătoare cu cele pe care le vedem la clădirile din prezent, notează Science Alert.
Debby Sneed, arheolog al Universității California, a observat o serie de structuri de piatră în ruinele templelor despre care a dedus că ar putea fi rampe de acces. Ea este de părere că acestea erau construite pentru a facilita accesul persoanelor în vârstă, femeilor însărcinate, persoanelor cu dizabilități sau care foloseau bastoane pentru a se deplasa.
„Deși facilitarea accesului persoanelor cu deficiențe de mobilitate ar putea să nu fi fost funcția exclusivă a acestor rampe […] cu siguranță a fost principala”, explică cercetătoarea.
De-a lungul timpului, în ruinele templelor au fost găsite structuri care au fost ulterior identificate ca rampe de acces dar oamenii de știință au presupus că acestea ar fi fost folosite pentru ritualurile în care erau sacrificate animale.
Sneed subliniază faptul că aceste rampe se află în exteriorul templelor și altarelor și numărul lor variază în funcție de templele studiate. Astfel, în cazul sanctuarului unde aveau Jocurile Olimpice au fost identificate doar două astfel de rampe. În contrast, Sanctuarul lui Asklepios la Epidaur, cel mai important loc în care se practica vindecarea în Grecia Antică, au fost descoperite 11 astfel de rampe.
„Dovezile disponibile indică o tendință prin care sanctuarele de vindecare, care au găzduit multe persoane cu o serie de boli, leziuni și afecțiuni (inclusiv multe care afectează mobilitatea), au avut mai multe rampe față de restul sanctuarelor”, concluzionează cercetătoarea.
Studiul The architecture of access: ramps at ancient Greek healing sanctuaries a fost publicat în Antiquity.
O inscripţie dezvăluie numele antic al localităţii în care se află templul zeiţei Artemis
Parthenonul din Atena, un templu construit ca o sculptură
Vestigii arhaice importante găsite în situl templului lui Apollo